Webasto

Ce este un încălzitor Webasto si de ce este util in mașina ta

6XOCB3tjymuv+9n9Tt8Go37uDtSugwAAA==

Suntem deja în sezonul rece, cu încetul intram in prima luna a iernii care ne așteaptă, însă zăpadă în toată regula aşa și nu avem. Totuși, temperaturile de afară sunt scăzute și cu siguranţă unii dintre noi ne-am confruntat cu ocazii când am urcat din frigul exterior în interiorul la fel de rece al unui automobil.

Alţii sunt însă mai norocoși în această privința pentru că au la bordul mașinilor un sistem auxiliar prin care habitaclul poate fi încălzit rapid și preliminar înainte de a ajunge fizic în el. În popor i se spune “webasto” și în acest articol vă vom spune de unde provine acest termen, ce reprezintă și cum funcționează mai exact acest sistem.

https://www.youtube.com/watch?v=Z8z2ZmDtgnY
Webasto Încălzitor auto – Funcțiune

Mașinile noi, mai scumpe și mai moderne vin cu această opțiune implicit din fabrică fără să mai fie nevoie de plătit suplimentar. Dar și mașinile mai vechi pot avea o astfel de dotare, care poate fi instalată în service-uri specializate. După prima folosire într-o zi de iarnă te asigurăm că nu vei mai dori să te desparți de el.

În prezent sunt mai multe companii pe piață care produc aceste sisteme de încălzire, dar cele mai cunoscute și cele mai mari sunt Webasto, Eberspacher sau Airtronic.

Webasto este firma care a scos pentru prima dată pe piață un astfel de sistem. Aceasta a fost înființată în anul 1901 în Germania, dar primul sistem de încălzire auxiliară a apărut abia în 1955 și se adresa doar autobuzelor. Doar după cinci ani mai târziu, în 1960, sistemul a devenit disponibil și pentru autoturisme, iar Porsche 356 a fost primul dotat cu el.

Cum funcționează un sistem de încălzire Webasto

Un aparat de încălzire auxiliară are ca scop principal încălzirea mai rapidă a motorului și lichidul de răcire pentru a produce aer cald în habitaclu, pentru pasageri, când afară temperaturile sunt scăzute.

Aceste sisteme funcționează cu programare digitală sau prin intermediul unei telecomenzi speciale, chiar și cu motorul oprit. Au nevoie de practic cinci minute pentru a aduce antigelul la temperatura normală (temperatura de funcționare a motorului). Deci, te poți urca de dimineață într-o mașină deja încălzită fără vreun timp de aşteptare ulterior.

Pe piață sunt mai multe tipuri de sisteme de încălzire auxiliară. Sunt cele menționate anterior, numite “staționare”, însă există și unele numite “în paralel” (automate). Acestea din urmă sunt întâlnite mai mult pe mașini cu motoare diesel și pornesc odată cu motorul, nu înaintea sa. Cu acest sistem cam orice motor diesel ajunge la temperatura de funcționare optimă în maxim 5-6 minute de la pornirea sa, după care se deconectează automat.

Cum funcționează mai exact acest sistem de încălzire auxiliară?

Indiferent de tipul menționat mai sus, sistemele au același principiu de funcționare. Acest aparat folosește carburantul din rezervor, fie el motorină sau benzină. Combustibilul din rezervor este tras de o mică pompă, după care este pulverizat pe o bujie incandescentă care îl aprinde.

Mai bine spus, Webasto folosește combustibilul din rezervor pentru a aprinde o flacără în interiorul unei carcase (unei mici sobe). La exteriorul acestei carcase circulă într-un sistem închis antigelul care este pus în mișcare de o altă pompă prin motor. Antigelul încălzit este trecut apoi prin radiatorul aerotermei și ulterior ajunge în habitaclu sub formă de aer cald prin deflectoarele de ventilație.

Așadar, acest sistem folosește carburantul mașinii pentru a încălzi antigelul, care la rândul său încălzește habitaclul și motorul.

Merită să avem un astfel sistem pe mașină?

Aici depinde foarte mult și de zona de trai. De exemplu, dacă stai într-o zonă montană cu iarnă lungă sau într-o ţară unde temperaturile reci se înregistrează în cele mai multe zile din an, este foarte benefic.

Imaginează-ţi o dimineață friguroasă şi o maşină acoperită cu zăpadă, a cărei habitaclu este bocnă după o zi în care nu a fost pornită. În acest caz ai de dat jos zăpadă/gheață de pe mașină, dar dacă ai Webasto, îl pornești cu 10 minute mai devreme și ai mai apoi habitaclul destul de cald pentru ca o bună parte din zăpadă să se înmoaie și să cadă de la sine, totodată dezghețându-se şi geamurile. Deja ți-a ușurat foarte mult munca pe care o aveai de făcut în fiecare dimineață, nu?

În același timp acest sistem ajută foarte mult și motorul, în sensul în care uzura cea mai mare este atunci când el pornește la rece, deoarece uleiul este rece și ungerea este deficitară în primele secunde de funcționare. Acest sistem încălzește antigelul și motorul, deci practic nu mai pornești motorul “la rece” ci direct “la cald” (mai ales dacă ai o mașină diesel care uneori încălzește habitaclul după abia 15-20 km de mers urban).

Ce riscuri prezintă acest sistem de încălzire auxiliară?

În linii generale, aceste sisteme sunt realizate la standarde foarte înalte și sunt atent verificate înainte de a fi montate pe mașini. Riscul unui incendiu este minim. Camera în care se realizează arderea este foarte bine izolată și etanșată.

În schimb, aceste sisteme au nevoie și de întreținere. De exemplu, după un anumit timp bujia incandescentă din interior își va pierde din eficienţă și în loc să emane gaze curate va scoate un fum alb, semn că arderea nu se mai realizează corect. 

Probleme mai pot apărea cu pompa care recirculă antigelul, cu sistemul de programare sau cu cablajul. În definiție acest sistem este destul de complicat, motiv pentru care îi scade fiabilitatea în timp, dar cu o întreținere periodică merită.

Cât consumă Webasto pentru a încălzi o mașină?

Asta este o întrebare foarte bună la care nu există un răspuns fix, dar e simplu – cu cât mai mult funcționează încălzirea, cu atât mai mult se consumă resurse energetice. Încălzitoarele auxiliare de tipul Webasto Thermo Top EVO au un consum de 0.6-1.0 litri de combustibil pentru o oră de funcționare la capacitate maximă. În caz că este folosit zilnic, de dimineață, timp de aproximativ 10 minute, se poate consuma până la 200 de ml de carburant.

Un alt aspect de care trebuie să ținem cont: odată pornit motorul, direct la temperatura sa de funcționare optimă, acesta nu va mai consuma așa mult, deci oarecum se recuperează investiția pentru o dimineață în care îți găsești mașina încălzită și curățată de zăpadă.

De notat că germanii de la Webasto pot oferi și un încălzitor staționar electric. În garaj sau în curtea casei, dispozitivul de încălzire se conectează la o priză de 230 V și astfel se consumă electricitate în loc de carburant.

Dacă mașina nu a venit din fabrică cu Webasto, îmi pot monta eu unul?

Răspunsul este afirmativ, dar în acest caz este de preferat să apelezi la un service autorizat pentru că încercarea de a-l monta singur în garaj nu prea ar avea succes fără mâini cu adevărat pricepute.

În funcție pentru ce variantă de sistem optezi, el poate varia ca preț de la câteva sute la câteva mii de euro. Aceste piese ar trebui de achiziționat mai bine noi decât second hand, cu garanție, pentru a evita “jocurile cu focul”.

WEBASTO AIRTOP 2000 STC

Kitul include:

  Încălzitor diesel
  Placa de montare
  Sistem de evacuare, amortizor si conducta (0,8 m)
  Prize de aer și orificii de ventilație
  Priză de aer și grătar
  Kit pompă de combustibil și cablaj (7m)
  Conector de combustibil, cleme, filtru și conductă (6 m)
  Conductă (1 m)
  Cablaj și feronerie de montare

 

Recomandările noastre:

Sursă: autoblog.md

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *